logo
 achtergrond
Home > Blog > De verschillende lagen van het stucwerk
/images/lagen stucwerk

De verschillende lagen van het stucwerk


 30 Dec 2024

Stucwerk kan ook bestaan uit slechts één laag. Deze laag wordt dan opgespoten. Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht. De afwerklaag is de laag die zichtbaar is. Hier wordt gekozen voor een gladde afwerking of juist voor een korrelige afwerking.

Wanden en gipsplaten

In oudere gebouwen wordt het voorstrijkmiddel op een ondergrond van houten latten aangebracht. Eventueel kan hier nog vezelgaas op worden aangebracht. Dit zorgt voor extra stevigheid.

Een gipsplaat is ongeveer een centimeter dik. Er zijn echter ook platen met afwijkende dikten. Sommige zijn bijvoorbeeld dikker om de isolatie te verbeteren of het ontgaan van waterdamp tegen te gaan. Weer andere gipsplaten hebben een brandvertragende werking.

Ook wanneer het stucwerk wordt aangebracht op gipsplaten, wordt er gebruik gemaakt van vezelgaas. Het wordt dan aangebracht bij de voegen. Zo worden scheuren tegengegaan en kunnen de gipsplaten als een stevige onderlaag dienen voor de verdere afwerking van de wand.

Afwerklaag

De afwerklaag is tot een halve centimeter dik. U kunt zelf kiezen hoe deze laag eruit zal zien. Sommigen kiezen voor een gladde, witte wand. Anderen kiezen juist voor een kleurtje of een korrelige afwerking. Bij het samenstellen van de perfecte afwerklaag kan eventueel gebruik worden gemaakt van fijn zand, kalk en gips.

Bepleistering van de onderlaag

De bepleistering op basis van het voorstrijkmiddel in de onderlaag bestaat uit een pasta of morteltype dat is opgebouwd uit een aggregaat en een bindmiddel. Die aggregaat is op zijn beurt weer opgebouwd uit zand, perliet en vermiculiet. Het bindmiddel bestaat op zijn beurt ook weer uit drie bestanddelen: cement, gips en kalk.

De stukadoor

Het is belangrijk dat u in zee gaat met een gerenommeerde stukadoor. Hij is de vakman die over de materialen, kennis en kunde beschikt om uw wanden en plafonds er piekfijn af te werken.

Hoe weet u of een stukadoor gerenommeerd is? Om deze vraag te beantwoorden kunt u naar een aantal zaken kijken. Ten eerste kunt u raadplegen hoe ervaren de stukadoor is. Heeft hij al ervaring met klussen die op de uwe lijken? Ten tweede kunt u kijken hoe zijn klantenkring is opgebouwd. Zijn mensen tevreden? Worden er positieve recensies achtergelaten? Om hierachter te komen kunt u ook binnen uw familie of in uw vrienden- en kennissenkring navragen of zij goede ervaringen hebben met stukadoors. Ten slotte is het altijd een goed idee om uw klus zelf met de stukadoor door te nemen en samen te kijken of uw wensen te realiseren zijn. Het is en blijft natuurlijk mensenwerk!

Onthoud dat stukadoren een klus voor vakmannen is. Het is zeer begrijpelijk dat u zelf wilt klussen aan uw huis, maar dit is niet verstandig. Over het algemeen zijn de vaardigheden en materialen van een doe-het-zelver niet te vergelijken met die van een professional.


Populaire blogs

  • stucadoor inhuren

    5 Redenen waarom je een stukadoor zou moeten inhuren
  • bespaar op stucwerk

    Bespaar geld op stucwerk met deze tips
  • stucwerk badkamer

    Wat is het beste stucwerk voor de badkamer?
  • lagen stucwerk

    De verschillende lagen van het stucwerk

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende bij u in de buurt