Steeds vaker worden badkamers gestuct in plaats van betegeld. Niet alleen is het resultaat van stucwerk moderner en beter passend bij de woonwensen van de meeste huiseigenaren, maar het heeft nog veel meer voordelen. Wij vertellen in dit artikel waarom je de badkamer zou moeten stucen en uit welk soort stucwerk je kunt kiezen.
Dat stucwerk zo vaak wordt gebruikt voor de badkamer heeft verschillende redenen. Stucwerk is de meest hygiënische optie. Bij tegels kan er schimmel ontstaan in de voegen. Maar gezien stucwerk naadloos is, kunnen de muren en het plafond makkelijker schoon worden gehouden en wordt schimmelvorming voorkomen. Ook is stucwerk bestand tegen vocht, waardoor er geen schade ontstaat op de lange termijn. Een van de bijkomende voordelen waarom veel huiseigenaren voor stucwerk kiezen, is omdat het een stijlvolle afwerking heeft. Veel mensen vinden het eindresultaat van stucwerk mooier dan tegels.
Welk soort stucwerk de beste keuze is, is geheel afhankelijk van jouw badkamer en jouw wensen. We zetten de opties voor je op een rijtje.
Beton ciré is een populair soort stucwerk, omdat het met de robuuste betonlook past in de interieurtrends van dit moment. Het wordt met vegende bewegingen aangebracht, wat voor een authentieke structuur zorgt. Het materiaal wordt niet alleen toegepast op de muren. Ook de douche, het bad en de wasbak kunnen van hetzelfde materiaal worden gemaakt voor een rustig betonnen geheel. Beton ciré is bestand tegen water en slijt nauwelijks.
Microcement en microbeton zijn duurzame en waterdichte stucsoorten, waardoor ze veel worden gebruikt in vochtige ruimtes. Deze naadloze stucs zijn hygiënisch en kunnen wel tegen een stootje. Qua eigenschappen liggen microbeton en microcement dicht bij elkaar, maar de afwerking is anders. Microcement geeft een prachtige natuurlijke uitstraling aan de muren, het bad of de wasbak. Microbeton heeft een meer industriële betonlook, met een marmerkorrel die voor een robuust resultaat zorgt.
Tadelakt is oorspronkelijk een Marokkaans stucwerk en komt veel voor in badhuizen. Tadelakt geeft een mediterrane en warme uitstraling aan de badkamer. De naam tadelakt betekent ‘masseren’ of ‘inwrijven’, wat slaat op de techniek waarmee het op de muur wordt aangebracht. Met een halfedelsteen wordt het materiaal op de muur gepolijst. Het voordeel van tadelakt is dat het ademt en zorgt voor een gezond klimaat. Hierdoor is het uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.
Stucwerk heeft vele voordelen voor elke badkamer. Welk stucwerk het beste bij je past is echter afhankelijk van je smaak en budget. Met de verschillende soorten stucwerk creëer je verschillende soorten effecten naar wens.